Αφρώδες προστατευτικό
Όπως πιθανότατα θα παρατηρήσετε, οι μάσκες του σκι καλύπτονται τριγύρω με αφρώδες προστατευτικό. Μπορεί να υπάρχει μονή, διπλή ή και τριπλή στρώση. Όσο περισσότερο αφρώδες προστατευτικό τόσο πιο άνετα θα αισθάνεται.
Θα σας βοηθήσει επίσης να μην θαμπώνει η μάσκα σας καθώς ο αέρας ανάμεσα σε εσάς και τη μάσκα ανακυκλώνεται πολύ πιο εύκολα.
Αντιθαμβωτική Προστασία
Σχεδόν όλες οι μάσκες σκι διαθέτουν επίστρωση κατά της ομίχλης, για να είστε σίγουροι όμως επιλέξτε μια μάσκα με διπλή ασπίδα. Τι σημαίνει αυτό, θα σχηματιστεί ένα σημείο αέρα ανάμεσα στα δύο στρώματα φακών της μάσκας και θα λειτουργεί ως θερμικό φίλτρο.
Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη και στυλ για της μάσκες σκι. Ιδανικά για καλύτερο αποτέλεσμα όταν επιλέγετε μια νέα μάσκα σκι να έχετε μαζί σας το κράνος σας.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα δυο σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού σας είναι συμβατά μεταξύ τους και όχι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά. Εάν αισθάνεστε κάποια πίεση στη μύτη σημαίνει ότι το κράνος σας πιέζει τη μάσκα σας προς τα κάτω και σίγουρα θα αισθανθείτε άβολα μετά από μια κουραστική μέρα σκι. Επομένως, μάλλον θα πρέπει να πάτε για μικρότερο μέγεθος.
Μερικές μάσκες γίνονται μεγαλύτερες στο μπροστινό μέρος και με δύο μικρά κενά σε κάθε πλευρά στο πίσω μέρος, για να φοράτε τα γυαλιά οράσεως σας κάτω από τη μάσκα. Τα άτομα με υψηλή συνταγή μπορεί να το βρουν χρήσιμο, ειδικά εάν δεν φορούν φακούς επαφής.
Οι περισσότερες μάσκες σκι είναι εξοπλισμένες με επίστρωση κατά των γρατσουνιών κάνοντας τον φακό πιο ανθεκτικό. Μια γρατσουνιά μπορεί να επηρεάσει το οπτικό σας πεδίο, εάν βρίσκεται σε ένα μέρος όπου κοιτάζετε. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την καλλυντική εμφάνιση ειδικά σε φακούς με καθρέφτη.
Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον οπτικό σας για τη διαφορά που κάνει κάθε χρώμα στην όρασή σας και να μην τα επιλέγετε αποκλειστικά με βάση το τι ταιριάζει με το ντύσιμό σας (όπως κάνουμε όλοι μας).
Γκρί:
• Μειώνει την ένταση του φωτός χωρίς να αλλοιώνει την χρωματική όραση
• Χρήσιμο όταν η χρωματική όραση είναι σημαντική
Καφέ:
• Βελτιώστε την αντίθεση καθώς θα σταματήσει εύλογη ποσότητα μπλε φωτός
• Λειτουργεί καλά σε μεταβλητές συνθήκες φωτισμού
• Λειτουργεί καλά στην εκτίμηση της απόστασης
Πράσινος:
• Παρέχει ψυχρό τόνο λήψης στα χρώματα
• Φιλτράρει κάποια ποσότητα μπλε φωτός
• Ενισχύει την αντίθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
Κεχριμπάρι/πορτοκαλί:
• Φιλτράρει το μπλε φως
• Ενισχύει την αντίθεση
• Θα παραμορφώσει την αντίληψη του χρώματος
• Καλό για συννεφιά, ομίχλη ή ομίχλη
• Ενισχύει την αντίληψη του βάθους
Κίτρινο/χάλκινο:
• Αποκλείει όλο το μπλε φως
• Θα παραμορφώσει την αντίληψη του χρώματος
• Καλό για συννεφιά, ομίχλη ή ομίχλη
• Ενισχύει την αντίληψη του βάθους
Ροζ/Μωβ:
• Βελτιώνει την οπτική διαύγεια
Από τη μία πλευρά, οι πολωτικοί φακοί είναι κατάλληλοι για σκι, μειώνοντας όλη τη λάμψη, όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά και από το χιόνι.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ πάγου και χιονιού, ακόμη και να μπορείτε να πείτε πού βρίσκονται τα «χτυπήματα».
Η επιλογή να έχετε ή όχι πολωτικούς φακούς είναι δική σας επιλογή. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο τύπος του σκιέρ που είστε, και αν παρατηρήσετε μικρές λεπτομέρειες όπως αυτές είναι σημαντικές.
Διατίθενται επίσης φακοί Prizm. Οι συγκεκριμένοι φακοί κατασκευάζονται με την κατάλληλη τεχνολογία προκειμένου να χειριστείτε το φάσμα χρωμάτων προς όφελός σας, βελτιώνοντας τα χρώματα. Ως αποτέλεσμα, η αντίθεση και η αντίληψη βάθους θα αυξηθούν και η λάμψη θα μειωθεί. Φανταστείτε όλα τα πλεονεκτήματα σε μια μάσκα του σκι !
Οι φωτοχρωμικοί ή μεταβατικοί φακοί είναι αυτοί που αλλάζουν τη φωτεινότητα τους κάτω από το φως του ήλιου.
Όσο περισσότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας έρχονται σε επαφή, τόσο πιο σκούρα γίνονται. Δηλαδή, μια μέρα με ομίχλη θα είναι καθαρά και μόλις βγει ο ήλιος, θα χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να αλλάξουν σε πιο σκούρους φακούς.
Έτσι θα έχετε ένα ζευγάρι που προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες και δεν θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας 2ο ή και 3ο ζευγάρι.
Οι φακοί με απόχρωση στην
κατηγορία 0 χρησιμοποιούνται κυρίως για τη νύχτα, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου απόχρωση.
κατηγορίας 1 είναι για τις μέρες με ομίχλη ή όταν τα σύννεφα έχουν καλύψει τον ήλιο και η ποσότητα φωτός είναι περιορισμένη.
κατηγορίας 2 είναι πιο σκούρα και χρησιμοποιείται καλύτερα σε μικτές καιρικές συνθήκες. Όχι ηλιόλουστη αλλά ούτε ομίχλη.
κατηγορίας 3 είναι οι καλύτερα προσαρμοσμένοι φακοί για ηλιόλουστες μέρες, εμποδίζοντας το 82-92% του φωτός ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπουν να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ χωρίς να ανησυχείτε για τον ήλιο.
κατηγορίας 4 δεν συνίσταται σχεδόν ποτέ καθώς είναι μονόχρωμοι παρά μόνο σε όσους τα μάτια τους είναι ευαίσθητα στο φως.
Όλοι οι φακοί είναι διαθέσιμοι σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που περνάει.
Η κατηγορία εξαρτάται από το πόσο σκούρο είναι ένα χρώμα και ποια ποσότητα φωτός μπορεί να περάσει από τον φακό.
LTF: Συντελεστής μετάδοσης φωτός, η ποσότητα φωτός που διέρχεται από τον φακό.
Απορροφητικότητα (Absorption): είναι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάτε, που προέρχεται από τον ήλιο.
Category |
LTF in % |
Absorption of UV light in % |
0 |
80-100 |
0-20 |
1 |
43-80 |
20-57 |
2 |
18-43 |
57-82 |
3 |
8-18 |
82-92 |
4 |
3-18 |
92-97 |
Η επιλογή του σωστού τύπου, χρώματος και στυλ της μάσκας του σκι είναι απαραίτητη όχι μόνο για λόγους ομορφιάς αλλά και για λόγους προστασίας των ματιών σας.
Υψηλό επίπεδο υπεριώδους φωτός εισέρχεται στα μάτια όταν κάνετε σκι. Σε μεγάλα υψόμετρα η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και το χιόνι αντανακλά τις ακτίνες UV που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη καθώς η μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις όπως ο καταρράκτης και ο καρκίνος.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για να διαλέξετε σωστά τη σωστή μάσκα για εσάς.
Ο προληπτικός έλεγχος των ματιών σε τακτά χρονικά διαστήματα(αν οχι κάθε εξι μήνες,κάθε χρόνο) όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τυχόν νοσήματα που μειώνουν την όραση, αλλά και να εντοπίσει χρόνια προβλήματα υγείας που αρχίζουν από άλλα όργανα και συστήματα.
Ο δείκτης Dk/t έχει να κάνει με την αεροδιαπερατότητα του φακού επαφής. Πρίν την τελική έγκριση και πιστοποίηση ενός μοντέλου φακών επαφής περνάει και την εξέταση αεροδιαπερατότητας. Η εξέταση αεροδιαπερατότητας καθώς και οι μετρήσεις γίνονται εργαστηριακά με τυποποιημένες κλίμακες που ισχύουν για όλους τους κατασκευαστές. Συμπερασματικά, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης Dk/t τόσο περισσότερο οξυγόνο περνάει από τον φακό επαφής κατά την διάρκεια χρήσης και καταλήγει στο μάτι μας.
Το BC ή καμπύλη βάσης υποδεικνύει την καμπυλότητα της εσωτερικής επιφάνειας του φακού επαφής σε mm. Όσο πιο μεγάλη είναι η καμπύλη βάσης (BC) τόσο πιο επίπεδος είναι και ο φακός επαφής, ενώ όσο πιο μικρή είναι η καμπύλη βάσης (BC) τόσο πιο καμπυλωτός είναι ο φακός επαφής.
Το DIA ή διάμετρος υποδεικνύει την διάμετρο που έχει ο φακός επαφής σε mm. Έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του φακού επαφής. Όσα πιο μεγάλη είναι η τιμή DIA τόσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του φακού επαφής, ενώ όσο πιο μικρή είναι η τιμή DIA τόσο πιο μικρή είναι η διάμετρος του φακού επαφής.
Όχι, φυσικά και δεν είναι επικίνδυνοι αρκεί ο χρήστης τούς όπως και σε όλες τις άλλες κατηγορίες φακών επαφής να κάνει ορθή χρήση. Οι χρωματιστοί φακοί επαφής είτε είναι διακοσμητικοί είτε είναι ταυτόχρονα και διορθωτικοί είναι και αυτοί ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατασκευασμένα κάτω από αυστηρές προδιαγραφές.
Η καλύτερη ηλικία στην οποία μπορεί να ξεκινήσει η χρήση των φακών επαφής εξαρτάται,αρχικά για τα παιδιά,απο την απόφαση του ιατρού.Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ήδη φακούς επαφής,υπάρχει η πιθανότητα μλλοντικά,να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην χρήση τους,λόγω ξηρότητας των οφθαλμών.
Βεβαίως. Συνεργαζόμαστε με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν έχετε κάποιο παραστατικό από το ταμείο σας, παρακαλούμε να μας το αναφέρετε στις παρατηρήσεις της παραγγελίας ώστε να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία.
Όταν οι βαθμοί της πάθησής σας είναι πάνω από 2 ή 3 είναι καλό να αγοράσετε λεπτότερους φακούς. Οι κοκκάλινοι(πάστινοι) σκελετοί είναι ιδανικοί στο να καλύπτουν το πάχους του φακού, ενώ οι μεταλλικοί ή σκελετοί χωρίς πλαίσιο (Grif/Nylor) δεν ενδείκνυνται για μεγάλα νούμερα μιας και το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι άσχημο, ακαλαίσθητο. Η επιλογή βέβαια παραμένει πάντα δική σας.
Μπορείτε να ολοκληρώσετε την παραγγελία σας πληρώνοντας με αντικαταβολή,κατάθεση σε τράπεζα και μέσω Paypal με τον λογαριασμό σας ή την πιστωτική σας κάρτα.
Οι πολωτικοί φακοί είναι ειδικά επεξεργασμένοι φακοί οι οποίοι στο εσωτερικό τους περιέχουν φίλτρα. Μπορούν δηλαδή και εξαλείφουν αντανακλάσεις, κυρίως αυτές που προκαλούνται από τον ήλιο, μετά από τη βροχή ή το χιόνι. Η συγκεκριμένη κατηγορία φακών για γυαλιά ηλίου προτείνεται σε όσους οδηγούν πολλές ώρες. Απαραίτητη θεωρείται και η χρήση τους στα παιδιά.
Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση η οποία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, σε ηλικίες από 40 έως και 60-65 ετών. Ξεκινάει με +0,50 βαθμούς αρχικά, και φτάνει σε φυσιολογικές περιπτώσεις μέχρι +2,50 βαθμούς στην ηλικία των 60-65 ετών. Από 40 έως 50 χρονών, χρειάζεται αλλαγή γυαλιών κάθε 2-3 χρόνια. Μετά την ηλικία των 50, η αλλαγή αυτή γίνεται περίπου κάθε 4 χρόνια.
Φακοί από πολυκαρβονικό υλικό. Αυτοί είναι οι πιο ανθεκτικοί φακοί που υπάρχουν, κάτι που τους καθιστά ιδανικούς για τα δραστήρια παιδιά, για χρήση σε γυαλιά ασφαλείας και γυαλιά αθλητών.Συνήθως έχουν επίστρωση αντοχής στις γρατσουνιές και προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία
Oι φωτοχρωμικοί φακοί έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζουν την σκουρότητά τους αναλόγως της φωτεινότητας του περιβάλλοντος. Είναι φακοί προηγμένης τεχνολογίας που προσαρμόζονται σε κάθε συνθήκη φωτισμού. Σε εσωτερικούς χώρους ,αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απόλυτα διαυγείς,ενώ σκουραίνουν ανάλογα με τον φυσικό φωτισμό σε εξωτερικό χώρο. Προσφέρουν 100% προστασία από την UV ακτινοβολία και επιδέχονται αντιανακλαστικές επιστρώσεις προστατεύοντας τους φακούς από χαράξεις, ρύπους και σκόνη.
Εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της διαθλαστικής ανωμαλίας. Σε υψηλά νούμερα αμετρωπίας για μακριά (μυωπία, αστιγματισμός και υπερμετρωπία), συνίσταται η συνεχής χρήση των πολυεστιακών γυαλιών για καλύτερη όραση σε όλες τις αποστάσεις. Εάν αντιθέτως το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά στην κοντινή όραση (πρεσβυωπία), τότε τα πολυεστιακά γυαλιά τα χρησιμοποιείτε μόνο για διάβασμα, ή χρήση γραφείου.
Με το πέρασμα του χρόνου, η οπτική οξύτητα του ματιού μειώνεται. Έτσι δημιουργείται η πρεσβυωπία. Η αιτία είναι η μείωση της ελαστικότητας του φακού του ματιού.
Η σκλήρυνση του φακού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσαρμογής του ματιού που επηρεάζει πολύ την κοντινή όραση.
Πρόκειται για γυαλιά οράσεως που βελτιώνουν την όραση σε όλες τις αποστάσεις ταυτόχρονα, έχοντας διαφορετικούς βαθμούς σε ένα μόνο φακό χωρίς να διακόπτεται η όραση όπως στους διπλεστιακούς φακούς.
Ο φακός είναι χωρισμένος σε τρεις ζώνες:
Το πάνω πεδίο όρασης καθαρίζει τη μακρινή όραση, το κάτω πεδίο όρασης βελτιώνει την κοντινή όραση. Το ενδιάμεσο πεδίο όρασης είναι σχεδιασμένο σαν ‘κανάλι’ και είναι ιδανικό για όποιο αντικείμενο θέλουμε να δούμε σε μεσαία απόσταση.
Για περισσότερες πληροφοριες για τους τροπους και το κόστος αποστολής πατήστε εδω → https://www.eyeland.gr/tropoi-apostolis
Πρόκειται για τον λεπτότερο οργανικό φακό στον κόσμο με δείκτη διάθλασης 1,74 , αντιανακλαστικές επιστρώσεις και σκλήρυνση για καθαρότερη όραση . Προτείνεται για συνταγές άνω των -6,00 βαθμών.
Οργανικός φακός με υψηλό δείκτη διάθλασης 1,67 , αντιανακλαστικές επιστρώσεις και σκλήρυνση για καθαρότερη όραση. 40% λεπτότερος και 42% ελαφρύτερος από τον βασικό φακό 1,50 . Προτείνεται για συνταγές άνω των 4,00 βαθμών.
Οργανικός φακός με υψηλό δείκτη διάθλασης 1,61 , αντιανακλαστικές επιστρώσεις και σκλήρυνση για καθαρότερη όραση . 35% λεπτότερος και 40% ελαφρύτερος από τον βασικό φακό 1,50 . Προτείνεται για συνταγές έως 7.00 βαθμών. Αν έχετε περισσότερους από 7.00 βαθμούς , τα γυαλιά σας μπορεί να βγουν παχύτερα )
Η αντιανακλαστική επίστρωση είναι μία επεξεργασία που γίνεται πάνω στους οφθαλμικούς φακούς για να εξουδετερώνει τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις.
Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην όραση δίνοντας έως και 99% διαπερατότητα του φωτός. Η αντιανακλαστική επίστρωση είναι χρήσιμη για τον καθένα που φοράει γυαλιά καθώς βελτιώνει την όραση τη νύχτα και προσφέρει άνεση για εργασία μπροστά στον υπολογιστή. Μειώνει το θάμβος, προσφέρει προστασία αντιχαρακτική.Επίσης οι επιστρώσεις κάνουν τους φακούς να φαίνονται πιο λεπτοί απ΄ότι πραγματικά είναι.
Πρόκειται για απλό οργανικό φακό και προτείνεται για συνταγές έως 2.00dpt. Αν έχετε περισσότερους από 2.00 βαθμούς , τα γυαλιά σας μπορεί να βγουν παχύτερα.
Είναι ένα τεχνικό χαρακτηριστικό της ύλης του φακού που η αλλαγή του έχει σαν αποτέλεσμα την μεταβολή του πάχους του. Ο δείκτης διάθλασης για το παραδοσιακό κρύσταλλο και το παραδοσιακό οργανικό είναι περίπου 1.5 . Όταν αυξηθεί αυτό το νούμερο μειώνεται το πάχος του φακού.Στα κρύσταλλα υπάρχουν φακοί διαθέσιμοι με δείκτη διάθλασης έως 1.9 και στα οργανικά έως 1.74 ενώ το polycarbonate διατίθεται με δείκτη διάθλασης 1.58.
Φορέστε τους φακούς σας πριν βάλετε μέικαπ και αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείστε προϊόντα χωρίς έλαια και αρώματα.
Αντικαθιστάτε συχνά τα προϊόντα μέικαπ σας. Σας συνιστούμε να αλλάζετε την μάσκαρα κάθε τρεις μήνες, το αϊλάινερ κάθε τρεις μήνες και τις σκιές κάθε έξι μήνες.
Να χρησιμοποιείτε αδιάβροχή μάσκαρα και αϊλάινερ ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φύγουν και να διαλυθούν. Αποφύγετε τις ειδικές ίνες επιμήκυνσης των βλεφαρίδων καθώς μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς αν βρεθούν κάτω από τους φακούς σας.
Το γλαύκωμα αποτελεί μια πάθηση του οπτικού μας νεύρου, με κύρια αιτία την υψηλή πίεση στα μάτια μας. Προσβάλει περίπου το 3% του πληθυσμού, και αν δε διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει, αργά αλλά σταθερά, στην τύφλωση.
Καταρράκτη ονομάζουμε τη θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού θόλωση προέρχεται συνήθως από γήρανση ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ο καταρράκτης είναι συγγενής (από κληρονομική περίπτωση) , μεταβολικός προερχόμενος από διαβήτη η ακόμα και τραυματικός.
Όταν η θόλωση προέρχεται από γήρανση θα γίνει αντιληπτή περίπου στην ηλικία των 50-60 χρονών.
Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μονό χειρουργικά καθώς αφαιρείται ο φακός και τοποθετείται νέος εποφθαλμιάς φακός ο όποιος και θα είναι μόνιμος.
Η τεχνολογία των μπλέ επιστρώσεων,που διαθέτουν ειδικό φίλτρο απορρόφησης της μπλέ ακτινοβολίας,παρέχει την ιδανική προστασία έναντι του μπλέ φωτός που εκπέμπουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.
Δεσμεύει περίπου το 97% της βλαβερής,για την όραση και την υγεία των ματιών,ακτινοβολίας, εξουδετερώνοντας την αίσθηση της οπτικής κόπωσης που προκαλείται απο την συνεχή και παρατεταμένη χρήση,αυξάνει την χρωματική αντίθεση,ενώ παράλληλα παρέχει την μέγιστη δυνατή ευκρίνεια, χωρίς τις ενοχλητικές παραμορφώσεις και αλλοιώσεις που παρατηρούνταν αρχικά.
Με το πέρας της ηλικίας, ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού χάνει την ικανότητα προσαρμογής του και αδυνατεί να εστιάσει σε κοντινές αποστάσεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να δουν κοντά.
Στην αρχή της εμφάνισης των συμπτωμάτων, ο ασθενής απομακρύνει το αντικείμενο από τα μάτια του για να δει πιο καθαρά. Όμως, με την πάροδο των χρόνων, η ικανότητα προσαρμογής μειώνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να κάνει την ανάγνωση πρακτικά αδύνατη.
Αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία το φως που εισέρχεται στον οφθαλμό δεν εστιάζεται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε δυο κάθετες γραμμές μεταξύ τους. Αυτός έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει παραμορφωμένα και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα. Αν ο αστιγματισμός είναι μικρός, συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα στην όραση. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει κούραση στα μάτια, κυρίως κατά την χρήση του υπολογιστή ή κατά την ανάγνωση.
Υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού και όχι πάνω του, όπως είναι το φυσιολογικό. Ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό προσαρμογής του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού, ποικίλει και το πρόβλημα όρασης.
Οι υπερμέτρωπες παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν καθαρά τα κοντινά αντικείμενα και ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, ενώ μακριά μπορεί να βλέπουν κανονικά. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο ο ασθενής να βλέπει θολά και στα μακριά και στα κοντά.
Μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός συγκεντρώνονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε πιο μακρινές αποστάσεις.
Όταν έχει συννεφιά, μπορεί το φως του ήλιου να μην τυφλώνει τα μάτια, αλλά η ηλιακή ακτινοβολία είναι το ίδιο επιβλαβής για την όρασή μας. Εξάλλου, τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA, UVB.
Η χρήση των φακών επαφής δεν περιορίζεται με την ηλικία. Οι φακοί επαφής φοριούνται από παιδιά καθώς και άτομα προχωρημένης ηλικίας. Απλά θα πρέπει να μάθουν πώς να τους τοποθετούν, να τους αφαιρούν και να τους συντηρούν. Η καλή υγιεινή και η σωστή φροντίδα των φακών επαφής είναι εξίσου σημαντικά.
Oι φακοί επαφής δεν είναι για χρήση ατελείωτων ωρών.
Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται 8 – 10 ώρες την ημέρα.
Αν το υλικό τους είναι Νέας τεχνολογίας σιλικόνη υδρογέλη
τότε μπορούν να φορεθούν για περισσότερες ώρες.
Σε περιπτώσεις που ο φακός επαφής σας μπορεί να σχιστεί, να χαθεί ή
να εμφανιστεί κάποια μόλυνση στα μάτια (η οποία θα απαγορεύει την χρήση φακών επαφής)
για κάποιες ημέρες τότε θα πρέπει να υπάρχει μία εναλλακτική λύση.
Τα γυαλιά είναι Απαραίτητα και πρέπει να τα έχετε πριν πάρετε φακούς επαφής.
Οι φακοί επαφής δίνουν πολύ καλύτερη και ευρύτερη όραση σε σχέση με την χρήση γυαλιών.
Δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται σε κάθε περιβάλλον.
Όταν υπάρχει σκόνη, έντονη ξηρότητα περιβάλλοντος,
χημικές αναθυμιάσεις (π.χ λάκ μαλλιών) τότε είναι προτιμότερη
η χρήση των γυαλιών για την αποφυγή προβλημάτων.
Ναι υπάρχει διάφορα λόγω της απόστασης που έχουν τα γυαλιά από τα μάτια. Η όποια διάφορα λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν η δύναμη των γυαλιών είναι μεγαλύτερη από 4.00 βαθμούς
Όχι δεν είναι σωστό γιατί στη θάλασσα υπάρχουν βακτήρια τα οποία θα κολλήσουν στον φακό και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Βέβαια ο κίνδυνος να φύγουν από τα μάτια είναι μεγάλος. Αν πρέπει να βλέπετε καλά μέσα στο νερό να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά και να απολυμάνετε τους φακούς αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα.
Μπορεί να μην αισθάνεστε δυσφορία, αλλά η αλλαγή των φακών επαφής σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας ή του εφαρμοστή σας, είναι σημαντική για να είναι τα μάτια σας ξεκούραστα και η χρήση των φακών επαφής υγιεινή.
Εάν υπερβείτε το συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα χρήσης των φακών επαφής, μπορεί να προσελκύσουν υπολείμματα από τα μάτια σας, τα χέρια σας και το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θόλωση της όρασης και ερεθισμούς στα μάτια, φαγούρα και ερυθρότητα.
Οι φακοί επαφής είναι εξαιρετικοί για σπορ και έναν έντονο τρόπο ζωής. Σας προσφέρουν καθαρή όραση, απαλλάσσοντάς σας από την έγνοια εάν θα θολώσουν, θα πέσουν ή θα σπάσουν τα γυαλιά. Και, σε αντίθεση με τα γυαλιά, μπορείτε να τα φοράτε με γυαλιά-μάσκες του σκι ή και γυαλιά ηλίου.
Επιπλέον, οι φακοί επαφής σας προσφέρουν εκπληκτική περιφερική όραση. Δεν σας εμποδίζουν να βλέπετε τι συμβαίνει γύρω σας όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες και σπορ.
Όχι. Είναι αδύνατον ένας φακός επαφής να χαθεί πίσω από το μάτι σας. Υπάρχει μια μεμβράνη που καλύπτει το μάτι σας και το συνδέει με το εσωτερικό των βλεφάρων σας, οπότε ο φακός δεν μπορεί να χαθεί.
Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να κουράζει και να προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά τα μάτια δεν παθαίνουν καμία απολύτως ζημιά. Για αιώνες το διάβασμα το βράδυ γινόταν υπό το τρεμάμενο φως των κεριών!
Φυσικά! Η συνεχής παραμονή των παιδιών σε εσωτερικούς χώρους, σε συνδυασμό με την χρήση ηλεκτρονικών συκευών,αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας.