1. Ακολουθείτε πάντοτε λεπτομερώς τις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης που σας έχουν δοθεί ή που αναγράφονται. Μην παραλείπετε τίποτε γιατί αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τα μάτια όσο και για τους φακούς σας.

2. Να χρησιμοποιείτε πάντα το ίδιο υγρό φακών επαφής, και το οποίο δε σας προκαλεί καμία αλλεργία ή ενόχληση.

3. Αν εμφανιστεί το παραμικρό στίγμα στο φακό σας που δεν φεύγει με το συνηθισμένο καθαρισμό που κάνετε, αντικαταστήστε το φακό με ένα καινούριο.

Δ. Για μια πιο άνετη χρήση των φακών επαφής

1. Συνηθίστε να είστε τακτικοί στον καθαρισμό και στην έγκαιρη αντικατάστασή τους.

2. Προσέχετε όταν έχετε το φακό στο δάκτυλό σας, αυτός να μην είναι από την ανάποδη πλευρά (σαν βαθύ πιάτο) αλλά από την καλή (σαν φλιτζάνι)

Η διαφορά στο αν ο φακός είναι από την ανάποδη ή τη σωστή πλευρά, μπορεί να είναι απλή έως και περίπλοκη, αλλά πριν βάλετε το φακό επαφής στο μάτι σας, να σιγουρευτείτε ότι μοιάζει σαν μισή μπάλα, ,και όχι σαν ένα μπόλ σούπας με χείλος – στεφάνι.

3. Φροντίστε πάντοτε να έχετε μαζί σας τη θήκη των φακών σας και μάλιστα γεμάτη με το υγρό συντήρησης. Μπορεί απρόβλεπτα να χρειαστεί να τους βγάλετε, και να συνεχίσετε τη δραστηριότητα σας με τα γυαλιά σας.

4. Να έχετε πάντα μαζί σας τεχνητά δάκρυα – υποκατάστατα δακρύων. Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε μερικές  σταγόνες στα μάτια σας αν στεγνώσουν οι φακοί σας, ιδίως το καλοκαίρι.

5. ΠΟΤΕ μην κοιμάστε το βράδυ φορώντας τους φακούς επαφής σας. Μόνο συγκεκριμένοι φακοί επαφής έχουν εγκριθεί για συνεχόμενη χρήση ακόμα και το βράδυ κατά τον ύπνο. Αν κοιμηθείτε φορώντας τους φακούς και όταν ξυπνήσετε βλέπετε θολά, ρίξτε μερικές σταγόνες τεχνητά δάκρυα στα μάτια σας και περιμένετε.  Σε περίπου μισή ώρα το θάμπωμα θα έχει φύγει. Αν παραμείνει βγάλτε το φακό και αφήστε τον στη θήκη του μαζί με υγρό για μερικές ώρες.

6. Αν αισθανθείτε την παραμικρή ενόχληση βγάλτε αμέσως τον φακό, πλύνετέ τον με το ειδικό υγρό για φακούς επαφής και εξετάστε τον προσεκτικά σε έντονο φως προσέχοντας αν υπάρχει επάνω ξένο σώμα ή σκίσιμο. Αν δεν συμβαίνει τίποτε απ' όλ' αυτά, ξεπλύνετέ τον ξανά με το ειδικό υγρό και ξαναφορέστε τον. Αν η ενόχληση επιμείνει, βγάλτε τον αμέσως και επικοινωνήστε  ΑΜΕΣΑ με το γιατρό σας.

7. Αν το μάτι κοκκινίσει, τσιμπλιάσει ή πονέσει συμβουλευθείτε ΑΜΕΣΩΣ το γιατρό σας. Θυμηθείτε ότι, σε οποιαδήποτε παρόμοια ενόχληση, πρέπει οπωσδήποτε να βγάλετε αμέσως το φακό σας.

8. Αν η ενόχληση χειροτερεύει μετά την αφαίρεση του φακού επαφής αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται άμεση εξέταση από οφθαλμίατρο. Μην ξαναβάλετε τον φακό σας έστω κι αν αυτό σας ανακουφίζει.

9. Στην εγκυμοσύνη μπορεί να ελαττωθεί η ανοχή σας στους φακούς επαφής. Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει η χρήση τους είτε να μειωθεί σημαντικά είτε να διακοπεί.

10. Κλείνετε τα μάτια σας όταν φοράτε φακούς επαφής και παράλληλα χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε spray (κολόνια, λακ κ.ά.).

11. ΠΑΝΤΑ βάζετε τους φακούς σας ΠΡΙΝ βάλετε make up, ή eyeliner

και ΠΑΝΤΑ, ΠΡΩΤΑ  ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΤΕ και ΜΕΤΑ αφαιρείτε το οποιοδήποτε μακιγιάζ.

12. Μη βάζετε στα μάτια σας κανένα κολλύριο χωρίς τη συμβουλή Οφθαλμίατρου και ιδιαίτερα όταν φοράτε φακούς επαφής.

13. Αν φοράτε τους φακούς επαφής μέσα στη θάλασσα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους χάσετε πολύ εύκολα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΕ ΠΙΣΙΝΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ.

14. Βάζετε πάντα καινούριο υγρό φακών επαφής στη θήκη κάθε φορά που βάζετε μέσα τους φακούς σας. Μην αφήνετε ποτέ το υγρό της προηγούμενης ημέρας. Αν δεν φοράτε τους φακούς σας κάθε μέρα, διατηρήστε τους μέσα στη θήκη με υγρό συντήρησης που να το αλλάζετε τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες).

15. Μη φοράτε φακούς όταν έχετε οποιαδήποτε φλεγμονή στο μάτι.

16. Είναι απαραίτητο να ελέγχει προληπτικά ο γιατρός σας τα μάτια σας κάθε 9-12  μήνες.

17. Φοράτε τα γυαλιά σας όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας.

18. Αν βρίσκεστε για πολλή ώρα σε χώρο με κακό εξαερισμό , οι φακοί σας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στεγνώνουν εύκολα.